Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Trénovali sme s profesionálnymi vojakmi a zadržali sprejerov (zásahy hliadok 19. - 25. februára)

Dátum: 28.02.2024
Autor: Barbora Krajčovičová
Trénovali sme s profesionálnymi vojakmi a zadržali sprejerov (zásahy hliadok 19. - 25. februára)

Počas uplynulého týždňa riešili hliadky mestskej polície v uliciach Bratislavy 2 940 udalostí. Dohliadali na pokojný priebeh celoeurópskeho protestu farmárov, spomienkového zhromaždenia na Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú a aj futbalového zápasu medzi Slovanom Bratislava a SK Sturm Graz. Zúčastnili sme sa tiež spoločného cvičenia s 5. plukom špeciálneho určenia a na osobnej slobode obmedzili sprejerov, ktorí poškodzovali cudzí majetok.

Najčastejšie sa mestské policajtky a policajti museli zaoberať priestupkami na úseku dopravy, ktorých bolo celkom 1 338. 64 prípadoch boli spáchané závažným spôsobom. Okrem priestupkov proti verejnému poriadku, ktoré boli druhými najzastúpenejšími, riešili hliadky mestskej polície v značnej miere porušenia všeobecne záväzných nariadení – napríklad konzumáciou alkoholu na verejnosti alebo znečisťovaním verejného priestranstva odpadom.

Častými boli aj prípady fajčenia na zastávkach mestskej hromadnej dopravy či priestupky proti občianskemu spolunažívaniu alebo majetku. Policajtov a policajtky zamestnávali tiež nezodpovední majiteľov psov, ktorí si neplnili povinnosti, ktoré im ukladá zákon, ktorým sa upravujú niektoré podmienky držania psov a aj taxikári, ktorí nerešpektovali zákon o cestnej doprave. Na príslušné úrady sme nahlasovali 4 staré vozidlá a 3 nelegálne skládky odpadu.

Najviac priestupkov evidujeme z Páričkovej ulice, kde sme ich zistili a riešili celkom 44. V 13 prípadoch mestskí policajti spolupracovali s pracovníkmi rýchlej zdravotnej pomoci, 2-krát s hasičmi a v 7 prípadoch so Slobodou zvierat.

Sprejovať na cudzí majetok sa im nevyplatilo

Hliadka z petržalského okresného veliteľstva vyrazila na základe oznamu na linku 159 vo štvrtok popoludní do parku na Starohájskej ulici.  Podľa slov oznamovateľa sa tu nachádzali tri osoby, ktoré sprejovali na stenu jednej z tamojších budov. Po príchode na miesto policajti spozorovali osoby zodpovedajúce popisu, ktoré sedeli na drevených pňoch a rozprávali sa. Všimli si aj poškodenú budovu.

Maľba na stene pôsobila vizuálne čerstvo, pričom pod ňou sa nachádzali aj nápisy, pravdepodobne, staršieho dáta. Počas rozhovoru s podozrivými sa hliadke jeden z nich priznal, že to on posprejoval budovu. Z dôvodu podozrenia zo spáchania trestného činu sme následne privolali kolegov z Policajného zboru, ktorí si prípad prevzali na doriešenie.

sprejeri_na_webNápis bol už na prvý pohľad čerstvo namaľovaný. K počmáraniu budovy sa jeden z mladíkov priznal. Foto: Mestská polícia Bratislava

Skupinku vandalov sa podarilo obmedziť na osobnej slobode aj hliadke z Okresného veliteľstva Bratislava II. Štyri osoby v tmavom oblečení s kapucňami na hlavách posprejovali garáže na Sklenárovej ulici a vydali sa na útek.

Pozorný obyvateľ, ktorý ich prenasledoval duchaprítomne privolal aj hliadku mestskej polície. Tá podozrivé osoby, na základe informácií od občana, zakrátko našla na neďalekej čerpacej stanici. Aj v tomto prípade boli traja muži a jedna žena podozriví z vandalizmu odovzdaní privolaným príslušníkom štátnej polície.

Výcvik s 5. plukom špeciálneho určenia a ďalšími bezpečnostnými zložkami

Hlavným cieľom výcviku v priestoroch 5. pluku špeciálneho určenia bola príprava a zlepšenie taktickej zdravotnej starostlivosti (Tactical Combat Casualty Care).

Zaujímavosťou výcviku bolo zapojenie príslušníkov nielen pluku, ale aj iných rezortov. Medzi účastníkmi boli zastúpené významné bezpečnostné zložky ako napríklad policajné pohotovostné útvary, jednotky služobných zákrokov Kriminálneho úradu finančnej správy, zásahové skupiny Zboru väzenskej a justičnej stráže a Útvar zásahovej jednotky a kynológie Mestskej polície Bratislava.

Výcvik vyvrcholil simuláciou náročnej situácie po útoku aktívneho strelca v civilnom prostredí. Účastníci museli ošetriť ranených a teda aplikovať nadobudnuté vedomosti v stresovej a náročnej situácii. Tréning kládol dôraz na spoluprácu a vzájomné porozumenie medzi rôznymi bezpečnostnými zložkami, čo je kľúčové pre efektívne zvládanie kritických situácií. Aj preto sme nesmierne radi, že sa do výcviku s elitnými vojakmi a policajtmi mohli zapojiť aj naši kolegovia a nadobudnúť tak nové skúsenosti.

výcvik_vojaci_(Veľké)Na zábere je zachytená simulácia náročnej situácie po útoku aktívneho strelca. Foto: Mestská polícia Bratislava

Spomienkové zhromaždenie, protest farmárov a aj futbal

Na Námestí slobody sa v stredu podvečer zhromaždili tí, ktorí si chceli uctiť pamiatku novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Na poriadok a bezpečnosť dozerali aj hliadky mestskej polície. Na bezpečnostnom opatrení sme úzko spolupracovali aj s Policajným zborom SR.

Priebeh zhromaždenia monitorovali nielen posilnené hliadky priamo v teréne, ale aj naši kolegovia a kolegyne v kamerovom pracovisku. Kamery slúžia mestskej polícii a Policajnému zboru na prevenciu priestupkov a trestných činov. Záznamy z nich môžu byť zároveň použité aj ako dôkaz. Spomienková akcia sa zaobišla bez narušenia verejného poriadku.

O deň neskôr mestskú aj štátnu políciu zamestnal naplno celoeurópsky protest farmárov, ktorý zasiahol aj Bratislavu. Do ulíc miest na Slovensku vyšlo 4-tisíc poľnohospodárov s 2 200 kusmi techniky. Na cesty dozerali najmä dopravní policajti z Policajného zboru. Mestskí policajti s nimi monitorovali situáciu a v prípade porušovania verejného poriadku alebo ohrozenia bezpečnosti boli pripravení náležite zasiahnuť. Napokon to nebolo nutné, aj protestná jazda poľnohospodárov bola pomerne pokojná, bez narušení.

Vo večerných hodinách sa hliadky mestskej polície presunuli do oblasti Tehelného poľa, kde sa konal zápas medzi futbalovými klubmi Slovan Bratislava a Sturm Graz. Už pred samotným zápasom sme posilnili výkon služby, a to nielen v teréne, ale aj v kamerovom stredisku.

V uliciach mesta boli prítomné policajtky a policajti zo všetkých okresných veliteľstiev mestskej polície a aj z Útvaru zásahovej jednotky a kynológie spolu so psami. Ich úlohy sa viazali s okolím Národného futbalového štadióna, ale aj s posilnením dohľadu nad verejným poriadkom v celom meste. Športové podujatie malo aj vďaka nasadeniu policajných zložiek bezproblémový priebeh.

zhromaždenie_ján_a_martina_na_web_(Veľké)Dozor nad pokojným priebehom zhromaždenia mali členovia Útvaru zásahovej jednotky a kynológie. Foto: Mestská polícia Bratislava